Tips när du planerar program för konferensresa

En härlig konferensresa kan vara ett välbehövligt avbrott i vardagen under den gråa vintern. När det är som allra mörkast, när dagarna är korta och arbetsveckan känns extra lång. Ta med dina anställda på en härlig konferensresa med lärorikt program och stimulerande upplägg.

Vi kan väl lika gärna ha utbildning på kontoret?

 Visst kan man hålla sin utbildning på kontoret. Men, för att verkligen motivera och samla energi är det alltid uppskattat med en resa. Dels för att, som sagt, öka motivation men också för att visa uppskattning och belöna sina medarbetare för sina ansträngningar under året.

Regler för en konferens

För att en resa med företaget ska vara skattemässigt avdragsgill är det vissa regler man bör förhålla sig till. Men som med alla skattefrågor kan man hamna i en diskussion om vad som är skattemässigt godtagbart och inte. Och som med flera andra skattemässiga frågor finns det inte ett svar som är 100%.

Det finns flera olika aspekter som vägs in när det kommer till bedömningen av den här typen av skattefrågor. Det man kan utgå ifrån är att kostnaden för resan och konferensen ska vara av nytta för företaget och att inslaget av nöjen är rimligt i förhållande till det arbete som utförs. Detta betyder förstås inte på något sätt att det är förbjudet att roa sig under en konferensresa, sociala aktiviteter är också ett mycket bra sätt att binda samman en grupp och stärka moralen och lagandan.

Vid en konferens är det viktigt att det finns ett detaljerat program där det tydligt framgår hur dagen eller dagarna är planerade, vilka grupparbeten eller studiebesök som är planerade. De ämnen som avhandlas under konferensen ska kunna relatera till företagets verksamhet. Om konferensen sker utomlands eller inrikes spelar mindre roll för skattereglerna. Men generellt kan man säga att en längre resa med många speciella aktiviteter behöver en starkare motivering och argumentation för att förklara varför de är relevanta för företagets gynnande. Så länge konferensen är vad den utger sig för att vara och är “på riktigt” så är den avdragsgill.

Använd en professionell partner

För att vara säker på att ditt företags resa följer de skatteregler som finns och samtidigt är utvecklande och lärande för de anställda är det en bra idé att använda sig av ett företag som specialiserat sig på den här typen av resor. Kontakta Motivation Service när du vill motivera medarbetare. De skräddarsyr studieresor, konferensresor och team building-aktiviteter med grupper från 10 till 500 personer.